2009. április 23., csütörtök

Tonhalkrém

Nem akarok a főzésre gondolni, nem szeretek beszélni róla, enni sem szeretek. Kóstolgatni, azt igen, meg kísérletezni. Igazából azt nem szeretem, hogy órákig tart az elkészítés és 10 perc alatt elfogy:( De mit tegyek, ha kamasz gyerekeim hirtelen 3x annyit kezdenek enni, mint azelőtt. Állandóan a kamrában találom valamelyiket. (Zár kéne rá, a kulcs meg a derekamra kötve!)
Gondoltam keresek olyan sokgyerekes gasztroblogokat, ahol sok, olcsó és egészséges kajaötleteket meríthetek. Ugyanis úgy éreztem ilyenkor, hogy négy gyerekem van.... Rá is akadtam párra: 8 éhes száj blogja - hát nem édes? Orsi Sokgyerek blogján pedig olyan evés-reform tervekkel találkoztam, amiken mostanában én is agyalok. Konkrétan sokkal változatosabb kenyérre valókat kellene használnom, sok olyan kencét, amivel a felvágottat - ami drága és nem túl egészséges - lehet kiváltani. Miután a parizer önköltségszámításából írtam a szakdolgozatom, hát arra rá sem bírok nézni. Akkor inkább sonka, szárazkolbász ritkábban, abban hús is van. Na a sajttömb úsztatóban cikázó patkányok látványa és a csirke nagyüzemi feldolozása se növeli a fogyasztásuk iránti vágyat, de minek mászkálok ilyen helyekre. (hi-hi, nem a patkány elfogyasztására gondolok!),
Maradjunk a kencénél. Ezzel a recepttel szeretnék a "fogalmam sincs mit tegyek a kenyérre!" családanyák kedvére tenni. Barátnőm hozta Horvátországból - utólagos engedelmével közkinccsé teszem.

Tonhalkrém egy horvát hajóskapitánytól
A hozzávalókat összeturmixoljuk:
2 doboz tonhal konzerv - aprított, olajban eltett, a legolcsóbb a vietnámi, én többnyire azt használom
2 doboz szardínia konzerv - thaiföldi szardinellát használok, sárga papírcsomagolású
3 főtt, kemény tojás
3-5 evőkanál majonéz
1-2 evőkanál mustár
só, bors
1 evőkanál vaj
kevés citromlé
jó marék petrezselyemzöld
1-2 gerezd fokhagyma
krémsajt - szerintem a 'camping' típusú jó lesz
kapribogyó fél marék
Én utóbbi kettő nélkül készítem, de a barátném jelezte, hogy a Hajóskapitány szerint ezek is kellenek:)

4 megjegyzés:

Erika írta...

Én is szeretem őket olvasni! És nálunk is egyre többet esznek... és én is rosszul vagyok a késztermékek gyártásának gondolatától... és rengeteg tonhalkrémet eszünk(a halat máshogy nem is nagyon szeretik)... De ez a recept új, nagyon jól hangzik!
...és azt hiszem, egyre többen fognak kencéket enni a pénztárca karcsúsága miatt...

Taurus írta...

"Válság van!" - lassan káromkodásnak fog hangzani, annyiszor mondjuk el...

Neked még van pár éved a kamaszkorig és akkor hirtelen azt veszed észre, hogy 8 gyermeked van:) És arról ne is beszéljünk milyen az amikor 4 számot nől a lábuk egy év alatt...anyagi csőd...

Névtelen írta...

A receptből kimaradt a krémsajt, és a kapribogyó :))))
Barátnőd

Taurus írta...

Brühühü, az én cetlimről hiányzik...és mindig enélkül csinálom. Vagy amikor legelőször csináltam, akkor éppen ezek nem voltak otthon? Opciósan beírom a posztba!