2010. október 6., szerda

Békés demonstráció - ma!

Levél Geréb Ágnes lányától:

"Talán mindegyikőtök értesült a tegnap történtekről. Anyukám, Geréb Ágnes őrizetben van, nem tudjuk, mikor engedik ki. Rengetegen jeleztétek, hogy eddig és ne tovább, mutassuk meg, hogy az elmúlt két évtized meghurcoltatásából (szülőként, bábaként, dúlaként) elég volt. 22 éve küzdünk azért, hogy szabályozva legyen az otthonszülésnél segédkezők jogi helyzete. Ez a mai napig nem történt meg. Kórházban, ha komplikáció történik, olyan elő nem fordulhat, hogy rendőr vigye el az orvost, majd azonnal, szakmai testület bírálata helyett bírósági procedúra kezdődjön.
Békés demonstrációt tartunk ma, október 6-án délután 16.30-tól a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága (volt Egészségügyi Minisztérium) előtt. (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.)

Kérünk mindenkit, hogy segítsetek abban, hogy ez a fölhívás minél több emberhez eljusson! Mindenféle eszközzel (levél, telefon, netes felületek) hirdessétek a mai demonstrációt. Legyünk nagyon-nagyon sokan!

A vidékieket kérjük, hogy ha tudtok, gyertek Ti is, ha nem, rendezzetek helyi demonstrációkat. A gyülekezési törvény szerint 72órát várnunk kellene, ha bejelentenénk, de strasbourgi ítélet született arra, hogy ha olyan eset van, ami nem várhat, azonnal nem tiltott utcára menni.

Nem cél haragot gerjeszteni, nem cél véresszájjal követelőzni. Célunk erőt demonstrálni. Jöjjenek a gyerekek, fölnőttek, nagymamák, barátok - ne csak otthonszültek. Alapvető emberjogi kérdés, hogy mindenki ott szüljön, ahol akar.

Jelenlétünkkel szeretnénk kifejezni együttérzésünket mind a tegnap született kisbaba és családja felé, mind afelé a több ezer család felé, akiket kórházi szülés közben vagy következtében ért tragédia. És nem utolsó sorban Geréb Ágnes felé, aki két évtizede küzd a szabályzásért és most ezért börtönben kell ülnie.

Aki ezzel egyetért, legyen ott ma délután!"

Facebook oldal, ahol tudjátok jelezni, hogy jöttök, ki tudjátok tenni az üzenőfalra illetve meg tudjátok hívni ismerőseiteket:
A mai esemény: Békés demonstráció a szabad szülés mellett

2 megjegyzés:

Mammka írta...

Nagyon igaz,hogyha a kórházban szúr el valamit egy szülészorvos,általában el van tusolva.Ez történt nálam is 1984-ben,az első fiam szülésénél.A méhlepény egy darabja bennem maradt,csak Istennek köszönhetem,hogy valahogy ráéreztetett arra,hogy szóljak a nővérnek.Azonnal vittek a műtőbe.meghalhattam volna,ha később derül ki.Ugyanez a doki,miután kiszedte a varratokat,szétnyílt a gátsebem.:(
Nem szeretem szídni az orvosokat, de akkor hagyják békén,illetve NORMÁLISAN és EGYENLŐKÉPPEN bírálják el a dolgokat!!!!
A menyem a második unokánkat otthon szülte, direkt.Hála Istennek nem lett baj,bár ott is volt 2 mentő és 2 rendőrkocsi.
Most nem akarom részletezni-más blogján-ha valakit érdekel,szívesen megírom.Jelezzétek a blogomon.

Taurus írta...

Nagyon örülök, hogy ezt írtad! A legtöbb ember hisz a médiának, nincs személyes tapasztalata. Talán az otthonszülőknek is a blikkben kellene megjelentetni hirdetésként a valós eseményeket?:(
A szaktárca szerint is az anya joga eldönteni, hol szül. Akkor mire a rendőrség, miért kell 12 rendőr, inkább a mentő ment volna időben...
Szeretném látni, amikor egy orvosi műhiba után kimegy a rendőrség az orvosért.
Akinek van személyes érintettsége az is legtöbbször úgy éli meg, hogy megmentették a gyermekét, nem úgy hogy az orvos rontott el valamit, aztán szerencsésen korrigált.