2010. szeptember 28., kedd

Jogsegélyszolgálat

Amint a blogom jobb oldalán már egy ideje láthattátok, a szülés.hu-n és a Köldökzsinór blogon is ott a felhívás, hogy a Születésház Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére.Ilyen sérelmek közé tartozhat az, hogy az anyakönyvezés során  a szülés-nőgyógyász által a szülés tényéről kiállított igazolást is kéri a hivatal (ilyenje az otthonszülőnek természetesen nincs). Némely hivatal - többi közt a szombathelyi Polgármesteri (Anyakönyvi Hivatal) - egyszerűen gyárt egy hivatalosnak látszó (céges-fejléces papír!) szöveget, amin felsorolja, hogy mi kell az anyakönyvezéshez, csupán egy vagy szócskát és-re változtat illetve kitöröl. (Jogászok, szóljatok hozzá!) Ezt a meghamisított követelménylistát adja oda a valószínűleg nem a paragrafusokat jól ismerő köznépnek.

Az idevonatkozó rendelet a (14/2009. (VI. 3.) IRM rendelet, mely tartalmazza az intézeten kívüli szülésre vonatkozó rendelkezéseket, módosítva a 6/2003. (III.7) BM rendeletet az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről:

A bejelentés
15. § (3) Az intézeten kívüli születésnél a közreműködő orvos, illetve a szülők bejelentését a „Jegyzőkönyv születés bejelentéséről" nyomtatvány felhasználásával kell jegyzőkönyvezni. Intézeten kívüli halálesetnél a „Jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről" nyomtatványt is ki kell tölteni a halottvizsgálati bizonyítvány mellett. A kitöltött jegyzőkönyvet a születést, illetve a halálesetet bejelentő személy aláírja.
(5) Intézeten kívüli születésnél - ha a szülésnél orvos nem működött közre - a születés helyét és idejét az anya személyes nyilatkozata alapján kell a jegyzőkönyvben feltüntetni.
(6) Intézeten kívüli születésnél a jegyzőkönyvhöz
a) csatolni kell a „Vizsgálati lap otthon született gyermekről" nyomtatványt, és a „Terhesgondozási könyv"-et be kell mutatni az anyakönyvvezetőnek, vagy
b) csatolni kell a szülész-nőgyógyász szakorvos által a szülés tényéről kiállított igazolást.

Sajnos azt kell gondolnom, hogy ez tudatos, egyetlen célja az otthonszülők leckéztetése, hiszen ha bemutatja, ha nem az inkriminált igazolást, azt a babát a törvény szerint így is, úgy is anyakönyveznie kell. Mivel a szombathelyiek az információs oldalukon feltüntetik, hogy alkalmazzák ezt a BM rendeletet, nem gondolnám azt, hogy nem a módosított rendeletre gondolnak. Ez is sérelmezhető lenne, súlyos szakmai hiba!

Kedves szombathelyiek és más érintettek, ne hagyjátok magatokat, jelezzétek ezt a jogsegélyszolgálatnál, anyakönyveztetni pedig a netjogtárból nyomtatott törvénnyel menjetek!

2 megjegyzés:

Alma írta...

Komolyan, az anyakönyveztetés szinte nagyobb procedúra volt mindig, mint a szülések:)

Taurus írta...

Főleg 6szor:)
Tőlünk kórházi zárójelentést kértek, de aztán átolvasták a törvényt és megköszönték, hogy figyelmeztettük őket, hogy az nem feltétel.