2009. október 25., vasárnap

Szarvasgomba

Megpróbáltuk a kis hülyét (jobb oldali!) betanítani szarvasgomba vadászatra....

Barátnőm volt vadászaton, ahonnan is sikerrel tért vissza. ( Ezt úgy írtam, mintha legalábbis Zrínyi Miklós halálát kellene most töviről-hegyire elmesélnem...) Szóval kaptam egy kis mintát a finomságból és a nem ehető szerzeményekből is. Előbbi többi közt a rántottára is került (kösz a tippet), utóbbi pedig a kutyaidomítást hivatott szolgálni. A neten rengeteg tanács van kezdve attól, hogy "ne is próbálkozz"... Ott kezdődik a művelet, hogy a kutya nem ismeri a 'keres' vezényszót. Nem vészes ezt betanítani egy kutyánál, de egy Jack-Russel-nél?! Szóval végül az iszonyúan erős illatú gombát sem bírta megtalálni, igaz egy gyufáskatulyába kellett rejteni a cuccot, hogyha mégis megtalálná, ne falja fel. Jutalomfalattal készültünk, ki gondolta, hogy a kutyatápnak erősebb szaga van.. Vagy a kutyatápot kellene elrejteni a szarvasgomba mellé? Holnap újra próbálkozunk, de lehet inkább rögtön az erdőbe kellene menni, hogy ismerkedjen az ottani szagokkal is és ne nyulat keressen majd a gomba helyett.
Tanulságok: Kölyökkutyával jobban menne. Jól nevelt, idomított kutyával jobban menne. Egy malaccal jobban menne. Állandó szarvasgomba utánpótlással jobban menne.

Azért olvasok egy kis szakirodalmat a témában, hátha csoda történik, elvégre itt a szezon. Mellesleg télen is ránkférne egy kis erdőjárás tüdő- és agytisztítás céljából.

4 megjegyzés:

A.C.E írta...

:) Csak kitartás, tudod ha könnyű lenne szarvasgombához jutni nem lenne ilyen drága! Vigasztalódj azzal, hogy például az aranymosás sem egy leányálom! Mindenestre sok sikert a kutyhoz és gombához egyaránt!!!

Puszi

Alma írta...

Rómát sem egy nap alatt építették, sok sikert!

Taurus írta...

Fejlemény: a gomba mellé tettünk egy darab sajtot,így a homok alól kikaparja. Igaz emlékezetből próbálja, mindig ugyanazon a helyen. Most már csak arra kell tanítani, hogy szaglással keresgéljen. Majd a barátnőméket rá kell vennem egy kis bakonyi túrára...

Alma írta...

Szarvasgomba-függővé kell tennetek a kutyát.Még visszahozhatja az árát a befektetés, de akkor később szájkosarat kell rá tenni, ha gombavadászatra mentek vele.roiates