2013. február 8., péntek

Főzőnap

Végre eljutottam a Belgába egy főzőnapra. A téma a libamáj volt. Valószínűleg nem túl gyakran fogok libamájat készíteni a horrorára miatt. A Chéf Úr egy nyugodt, kedves, a szakmáját szerető és még tanítani is türelmes ember a benyomásaim alapján, semmiképpen egy Gordon Ramsay szerencsére (akinek még érdekes módon senki nem öntött forró olajat a képébe).
Kaptunk tanácsot kacsa- és libamáj vásárlásról, sütési technikákról, praktikákról. Előétel: libamáj terrine brióssal, főétel: libamáj karamelles almával rétestésztában, desszert: túrógombóc. Bemenni hátra a konyhába kicsit olyan volt, mint bemennem a szülőszobára, már bocsánat a hasonlatért. Mentem kicsit kontárkodni:)
Mindent elkészítettünk, persze segítséggel, díszítettük és jó hangulatban kinn az étteremben elfogyasztottuk. Klassz nap volt.

És íme a hideg! túrógombóc receptje:
40 dkg túró
2 evőkanál natur sajtkém (nádudvari pl.)
1 citrom reszelt héja és leve
2-3 evőkanál vaniliás cukor
8-10 dkg keksz

Összegyúrjuk, gombócokat formázunk, darált dióba forgatjuk és kész is. Ha nagyon ki akarunk rúgni a hámból, mehet rá egy kis porcukor is.
Őszibarackot összeturmixolunk. (Konzerv tökéletes). Néhány kanállal a tányérra teszünk belőle, erre ültetünk pár szem gombócot. Mellé cukor nélküli tejszínhabot és diómajonézt adunk. A diómajonéz úgy készül, mint az igazi majonéz. A hozzávalói tojássárgája, cukor és dióolaj. Nagyon kellemes ízű, érdemes kipróbálni.
A keksz helyett használhatunk babapiskótát, anyukámnak korpás kekszet ajánlottam, mert diétázik. Nem tudom mennyi kalória, de lisztkerülőknek ajánlott, a cukor is igazán nagyon kevés benne, szerintem beleillik egy fogyókúrás étrendbe, csak kis adagot kell belőle készíteni. Mert köztudott, hogy a fogyás titka a nemevés:)

Nincsenek megjegyzések: