2010. július 7., szerda

Hálapénz

Két napja hír, hogy feljelentést tesz Mikola István egy szülészorvos ellen, aki a nála szülni akaró kismamának azt tanácsolta gyűjtsön még a szülésig, mert az eddigi összeg nem lesz elég.
Miért, a szülésért fizetni kell?:)

Nos azt mondják azért kell fizetni, hogy a választott orvos rendelkezésre álljon éjjel-nappal. De mi van akkor, ha az orvos meg sem mondja az elérhetőségét, sőt kifejezetten utasítja a szülésznőt, hogy csak a szülés végére hívja be őt. Mit is jelent az, hogy készenlét? Ez is olyan téma, aminek nem lehet minden pillanatát szabályozni, van az etika és van a jog, ami ráadásul sokszor nem ér össze.
Amúgy, ha a tb támogatott ellátásért pénzt kérni felháborító, akkor az is felháborító, hogy az én ellátásomért nem fizetett a tb az orvosomnak csak azért, mert nem a kórházban történt.

Erről jut eszembe, a  mamamin van egy fórum "Romboljuk le a tévhiteket az otthonszüléssel kapcsolatban!" címmel. Olvasgassatok bele, vannak nagyon tisztességes hozzászólók, akik bár soha nem szülnének otthon, kíváncsiak a miértekre. Az is igaz, hogy már nagyon nehezen veszem rá magam, hogy bármilyen fórumot olvassak a primitív és agresszív alaphangulatok miatt. Azt tartom korrektnek, hogy valaki leírja, hogy miért gondolja azt amit gondol, mivel látja azt alátámasztottnak, a másik pedig teszi ugyanezt, nem azzal a céllal, hogy a másikat megváltoztassa, hanem olyan információkat adjon, amit a másik nem ismert, ami alapján - nem feltétlenül azonnal - tovább gondolkodhat, új utakat kereshet. És mindig vannak világnézetek, amik hogy úgy mondjam nem változtathatók meg, legalábbis csak nagyon hosszú távon. Ezt tiszteletben kell tartani, a szélsőség szerintem minden témában kiszűrhető.

Nincsenek megjegyzések: