2010. június 11., péntek

Bejárás

A kollégáim többsége még nem járt alállomáson, erőműben, s a munkájuk során felmerülő szakkifejezéseket nem tudják mihez kötni. Én gázmotoros erőművet láttam már, nem szép és hangos. Lényeg, hogy a cégünk hajlandó az ilyen irányú igényeinket kielégíteni, talán még szeretik is, hogy ilyen érdeklődők vagyunk. Így jutottunk el nemrég a Győr 120/20 kV-os nagy/középfeszültségű állomásra.

Magyarországon a közcélú villamosenergia szolgáltatás már 125 éves múltra tekint vissza. A villamos hálózatok juttatják el a megtermelt villamos energiát az erőművektől egészen a fogyasztókig. Először a megtermelt villamosenergiát feltranszformálják 120-750 kV-os feszültségszintekre, így juttatják el a nagyobb energiaigényű csomópontokba, majd ezekben a pontokban található transzformátor állomásokon visszatranszformálják a feszültséget a fogyasztói igényeknek megfelelő szintekre.

A látogatás során először munkavédelmi tájékoztatón vettünk részt. A feszültség alatt álló részeknek nem csak a megérintése lehet veszélyes, hanem egy közeli rámutatás is, hiszen a középfeszültség speciális esetben akár 30-50 cm távolságról, a nagyfeszültségű rész 1-1,5 m távolságból képes átívelni. S hogy mi van éppen feszültség alatt, az nem látszik ránézésre, csak szakember tudja. Közérthetően is megkaptuk a figyelmeztetést: „nem csámborogni, hátra tett kézzel menni, nem mutogatni, nem tapizni, fejen lévő védősapkára és a lépcsőre is figyelni.”

Ettől az információtól kellőképp berezeltünk és fel is tettük első, kissé morbid kérdésünket, hogy ki nyírja a füvet az alállomás területén a gyűjtősínek alatt és mikor volt utoljára felvétel:) A képen is látszik ugye, ahogy rettegve vigyázban állunk…


Engem mindig lenyűgöznek a mérnöki tudás eredményei (lehet, hogy pályát tévesztettem). Bár, ha jól belegondolok elsősorban az építészet vonz, sosem gondolkodtam azon pl. hogyan működik a tévé és a villamos vezetékeket is következetesen madzagnak hívom, a villanyégőt pedig körtének.

Az hagyján, hogy szinte felfoghatatlanok a fizika törvényei, de az méginkább fantasztikus, hogy valaki ezekre rájön és még hasznosítani is tudja. Lényeg, hogy alapszintű képzést kaptunk az áram tulajdonságairól, megszakítókról, transzformátorokról, szigetelő és ívoltó gázokról, légvezetékekről, földkábelekről.

1 megjegyzés:

Alma írta...

Ahogy elnézlek ebben a sárga sisakban, tuti, hogy pályát tévesztettél, és a terepen lenne a helyed:)