2010. május 20., csütörtök

Könyvajánló

2 hete érettségi találkozóm volt Szombathelyen és mivel család nélkül mentem, kóboroltam egy kicsit céltalanul. Ennek az lett az eredménye, hogy könyv-leárazásra bukkantam. 200 Ft egy Görgey drámák kötetért, vagy Tóth Árpád novelláért, vagy angol nyelvű klasszikusért, nevetséges! A legdrágább könyv Gideon Hausner: Ítélet Jeruzsálemben című könyve volt, kemény 600 Ft-ért. A szemműtétem miatt már teljesen ki vagyok éhezve egy kis betűre, konkrétan bármit elolvasnék most, csak lássak rendesen! Nos a könyv nagyrészt Eichmann peréről szól, Hausner a főügyész volt a perben. Kerestem a neten egy ajánlót a könyvről és végül is a Hetek archívumában találtam megfelelőt. (Bocs a lustaságomért, és Németh Sándor honlapjára sem kell kattintanotok!!) Szóval ha egy kicsit is érdekel a történelem, ha érteni szeretnéd a holokausztot (nem megérteni, azt nem lehet) vagy éppen érdekel a nemzetközi jog:), szánj erre a könyvre néhány napot.
Ami miatt elolvastam a könyvet: egyrészt a múlt havi auschwitzi-i látogatásom nyomán felzaklatott gondolataim rendszerezésére próbáltam kísérletet tenni. Másrészt gyerekkoromból van néhány nagyon éles kép a fejemben, fogalmam sincs miért maradtak meg, de valószínűleg nagyon felzaklattak. Egyik ezek közül egy dokumentumfilm, amiben bemutatták az Argentinában élő Eichmann utáni nyomozást, megfigyelését és aztán Izraelbe való rablását. (Aldo Moro elrablása és meggyilkolása illetve az első lombikbébiről szóló híradás a másik két "éles kép")
Ha a magyarországi holokausztról szeretnél többet tudni, ajánlom ezt az oldalt.

Birkenau
Auschwitz

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A könyvet érdemes úgy olvasni, hogy elötte vagy utána sort kerít az ember Peter Zvi Malkin: Eichman a markomban c. könyvére. Az az ügynök írta, aki elfogta és Izraelbe "csempészte" Eichmant. Ha igaz amiket a beszélgetéseikről leírt-még döbbenetesebb az egész ember, és minden amit tett.

Alma írta...

Küldök neked egy könyvet.

Taurus írta...

Köszönöm az ajánlást, mindenképp elolvasom!

Sári írta...

Ha lesz rá időm, nyáron mindneképpen elolvasom! :)