2009. november 28., szombat

Az otthonszülésről

Középkori módszerek G. Á. ellen
Nem tilos az otthonszülés, de a bábákat börtönbe zárnák:
http://www.szules.hu/index.php?id=1706&cid=38954

Gondolatok az otthonszülésről. Megszólal: Kepes András, Feldmár András, Ranschburg Jenő, Létay Dóra,Láng Annamária, Filó Vera, Rácz Zsuzsa, Barcza Gergő, Galambos Péter, Ráckevei Anna, Juga Veronika, Szalóki Ágnes, Herczog Mária, Ternovszky Béla, Vajdai Vilmos:


6 megjegyzés:

zazálea írta...

Az otthonszülésnél engem az zavar, hogy az esetlegesen bekövetkező probléma esetén a korábban elutasított, gépiesítettnek tartott kórházba rohannak, s várják a segítséget.

Taurus írta...

Igen, mert ez lenne a kórház feladata. A hátteret kellene adnia szükség esetén. Csak nagyon kevés orvos meri vállalni, hogy probléma esetén készenlétben áll. Ha a kórháznak be lehetne jelenteni, hogy egy otthonszülés elkezdődött, esetleg onnan küldenék ki a bábát, akkor nem érné váratlanul, felkészületlenül egy sokszor csak szülés utáni, óvatosságból történő beszállítás. Nekem az fáj, hogy ez működik sok eu-i országban, itt pedig a mentős előbb a sajtót hívja, az orvosok pedig szembehülyézik a kismamát. Az nem a prédikáció ideje lenne, hanem a segítségnyújtásé.

Erika írta...

Irigylem, aki mer szembeszállni és otthonszülni! Én inkább a kórházban próbálom meg kizárni a külvilágot... gyáva vagyok harcolni...:(
De felháborít ez az egész ellenségeskedés az otthonszülőkkel szemben! és ha jogom lenne dönteni, valószínű itthonmaradnék... Na ez jó zavaros lett, de annyira felkavar mindig!

Taurus írta...

Az biztos, hogy aki otthon szül, az rengeteg atrocitásnak van kitéve a védőnőnél, kórházi vizsgálatokkor, gyerekorvosnál, az anyakönyvi hivatalban. Erő kell ahhoz is hogy ne hidd el, hogy nem felelősségteljes döntést hoztál, mert ezt gyakorlatilag bárki a fejedhez vágja első érvként. És nem gyávaság a kórházban szülni. Én nagyrészt azért szültem otthon, mert nem mertem bemenni a kórházba. Oda kell menni, ahol biztonságban érzed magad. Az intolerancia pedig általános jelenség, lásd a különböző fórumokat bármilyen témáról legyen is szó. Viszont olyan otthonszülőt, aki 'ledögöljönmegezte' volna azt aki kórházban szül, még nem hallottam. Viszont fordítva...hajaj...

Alma írta...

Elgondolkodtató, amit Feldmár mondott: Ha a lánya itt élne Mo.-on, és otthon szeretne szülni, akkor fontosnak tartaná azt, hogy ezt szabadon megtehesse, mert ha nem tehetné meg, akkor elvinné ebből az országból.Szerintem ez kulcsmondat.Az a demokrácia hiányossága, hogy az otthonszülést kénytelenek a szülők és a bábák partizán-akcióban levezetni, utána pedig könyörtelenül számon kérik rajtuk, ha hiba történik, sőt, kegyetlen meghurcoltatásnak vannak kitéve érte, ami a kórházi malőröknél viszont nem történik meg, sőt egy életre szóló trauma a családok életében, ahogy a szülészorvosokat kimossa a kórház és a biztosító, és egyedül maradnak a fájdalmukkal, felelős nélkül.
Ha a szülő nő csak kórházban kaphat szakellátást, az a demokrácia megcsonkítása.

Taurus írta...

Nem akartam a filmet kommentálni - kíváncsi voltam a hatásra. Tudod, hogy Feldmár mondata ütött szíven engem is? 20 év 'demokrácia' alatt nem jutottunk előbbre...sőt. Higgyek a bíróság függetlenségének, amikor azt látom, hogy mindenben a sajtó irányít? (ami persze egy megvásárolható intézmény)