2009. július 20., hétfő

Megszólal a vaskakas

Ez a tegnapi győri zenés, táncos produkció címe, mely kifejezetten a Rába-parti Ünnepi Játékokra készült. A győri Vaskakas Bábszínház előadásában a Bábszínház színészei, a Győri Nemzeti Színház színészei, a Lippentő Táncegyüttes és a Szentendre Néptáncegyüttes művészei vettek részt. A közismert legendát adták elő, miszerint Szinán nagyvezér, aki a győrt elfoglaló török csapatokat vezette, megjövendölte, hogy míg törökök által kovácsoltatott kakas toronydísz meg nem szólal, Győr török kézen marad. A török kiűzésének éjszakáján aztán a vaskakas valóban kukorékolni kezdett - hangját egy magyar vitéz kölcsönözte. Fantasztikus jelmezötletek, koreográfia, zene, fergeteges tánc és ami a legfontosabb, igazi közös munka született.

Ami miatt a bejegyzést írom: még két ilyen őrült táncost nem hordozott hátán a föld:) Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő és Fitos Dezső voltak, a Lippentő Táncegyüttes vezetői. Irigylem az ilyen jó értelembe vett megszállottakat, akiknek az élete a tánc, a gyűjtés, a népzene, a tanítás és a példamutatás. Ráadásul a nemcsak a gyerekektől, saját táncosaiktól kapják meg az elismerést, mindketten Harangozó-díjasok is. A nyár folyamán akár a szentendreieket, akár a lippentősöket látjátok valahol, - mindkettő együttest ők vezetik - ne hagyjátok ki. Az emberből előtör a virtus és hirtelen megérzi a gyökereit, ha hallja, látja őket.

A mostani előadásról nincs felvételem, de a tavalyi március 15-i műsort is ők álmodták színpadra 200 táncost megmozgatva, idelinkelem izelítőnek. Nem annyira éles a felvétel, de imádom hallani a csizmák dobogását a színpadon.



A zárókép: (ezt csak hallgassátok:))

Nincsenek megjegyzések: