2015. október 27., kedd

Ugorjuk

át az elmúlt 3 hónapot és jöjjön 3 nap, leginkább képekben. (vissza kell szoknom az írásra)

Első úticél Kroměříž, a Hana vidék Athénja 5 győrnyi látnivalóvalóval. Fő tere az Érseki palotával, Palotakerttel illetve a Virágoskerttel a Világörökség része. A 30 ezres kisvárosnak a nyugalom szigete lehet. Péntek délután alig botlottunk emberbe.

Érseki palota
Palotakert
Virágoskert a Rotundával és az útitársammal
Aki a Facebookon nem követne nyomon, attól elnézést. A kertben lemerült a fényképezőgépem és csak olyan képem van, amin Amelie is szerepel. (Gondolj az Amelie csodálatos élete kertitörpéjére...)
 
És íme mégis forog a Föld, az inga a Rotunda kupolájában:
Foucault inga rajzolata
Megálltunk még Přerovban is egy rövid sétára, majd a következő állomás Olomouc volt (ha jobban tetszik: Olmütz). Az egy nm-re jutó paloták és templomok száma valószínűleg itt a legnagyobb...
 
Olmütz
Egy kívülről impozáns vár, ami az őszi napsütéstől, a sárga-bordó-barna és zöld falevelektől igazán mesés képet mutatott magáról. Belül felejthető, néhány szoba látogatható, de mivel vége a szezonnak és spórolnak a fenntartási költségeken, nem kapcsoltak benn világítást. Szóval lehet, hogy szép, csak én vagyok vak.
Bouzov
Szent Anna templom
A Szent Anna templom Roznov pod Radhostem skanzenjében található. Kertjében van Emil Zatopek sírja, ezt mint lelkes futónak feltétlenül látnom kellett.
 

Nincsenek megjegyzések: