2011. július 27., szerda

Epersajt

Fán termő, fekete eperből megpróbáltam lekvárt főzni. Hamar rájöttem, hogy az állaga nem az igazi, mert rettentő sok mag van benn. Mivel se időm, se célszerszámom nem volt, a következő megoldást választottam. A gyümölcsmasszát - amit a gyümölcs felényi cukormennyiséggel forraltam össze - egy nagy tepsibe terítve szárítottam ki. Ha jó idő van, egy szúnyoghálóval letakarva, napon is szárítható. Én a nyitott sütőbe tettem. Miután kiszáradt, rugalmas, gumicukorszerű állaga lett. Kockákra vágtam és zsírpapírral rétegezve dobozba tettem. Próbálom menteni a gyerekek elől, tesztelem meddig áll el így. A lenti képen látszik mennyire magos, de puha, teljesen élvezhető. Szederből is lehet ilyet készíteni!



Az eperfánk igen nagy, a végén már a rázós módszert kellett alkalmazni, képtelenség egyesével leszedni róla a gyümölcsöt. Régen apámék selyemhernyó tenyésztéssel foglalkoztak. Bábozódás előtt megettek a hernyók napi egy szekérnyi eperfa lombot. Mesélte, hogy a selyemgyárból (vagymi..) elhoztak egy kis vödörnyi hernyót, aztán kiöntötték a ház padlásán. Ezután semmi dolguk nem volt velük, csak eperfa levéllel etetni őket. A fafödémen keresztül minden éjjel hallotta a csámcsogásukat. Fúj! De az egész falu ezzel foglalkozott, olyasmi lehetett, mint a gilisztázás. Persze jövedelmezőbb:)

2 megjegyzés:

Alma írta...

Szederinából fogom megcsinálni, ha az eső nem teszi tönkre a termést.Nagyon jól néz ki, ügyes vagy!

Kati írta...

Nagyon ötletes.