2009. június 26., péntek

Árvíz

Kitartást kívánok a vízügyeseknek és az áradó folyók közelében élőknek és kívánok sok napsütést, jó időt a hétvégére!
A győri képet azuram készítette 2006. április 1-én:


Budapesten barátnőm fotózott pár nappal később:

Most nem lesz ilyen, bízzunk benne.

2009. június 22., hétfő

Könyvajánló

Barátnőm és hű könyvtárosom ismét ajánlott egy jó könyvet, amit egy hónapig őriztem az éjjeliszekrényemen, mire kinyitottam. De miután a gyerekeimet elpasszoltam, a férjem hajnalba nyúló bulin volt, szakadt az eső és féltem egyedül - sikerült egy éjszaka alatt kiolvasnom.


Isaac Bashevis Singer: Szerelmes történet - egy poligámista regénye. A történet szereplői Hitler holokausztja elől vagy azután Amerikába települt menekültek, akik megpróbálnak új életet kezdeni, a múltat elfelejteni vagy úgy tenni, mintha el lehetne felejteni. A megölt férj, feleség, gyermek helyett újat keresni, továbbélni, családot alapítani, fajt fenntartani. A főhős feleségét, gyermekeit a nácik megölték, az őt megmenekítő nem zsidó cseléddel Amerikába vándorol és feleségül veszi. Magát utazó ügynöknek mondva napokat tölt távol feleségétől, szeretőt tart, aki a lágert megjárt anyjával él, s akit rabbi előtt feleségül is vesz. Közben előkerül a volt feleség, aki mégiscsak túlélte a szörnyűségeket és Amerikába vándorol ki. A szerető álterhes, az új feleség igazi terhes lesz. A történet végét nem mondom el, hátha el akarjátok olvasni a könyvet. Visszaemlékezések a háborút, a haláltábort túléltek megpróbáltatásairól, a soha el nem múló fájdalomról, a begyógyíthatatlanról és az élet képtelen folyásáról. Ahogy a fülszöveg írja: Sírni-nevetnivaló, letehetetlen történet.

2009. június 21., vasárnap

Mamának

Sok szeretettel gratulálunk háromszoros dédnagymamaságodhoz!

Persze sokat gondoltunk a kis dédunoka szüleire is, dehát mégiscsak te vagy a "dinasztia-alapító":)

2009. június 18., csütörtök

Klasszikus doppler

Gyönyörű, fából készült pocakhallgatót találtam Mamazon blogján. Ó, de szép!

2009. június 14., vasárnap

Kirándulás Alsó-Ausztriában

Pihenés és feltöltődés, már nagyon kellett. Család nem jött velem, de talán nem is baj, felhőtlenül csak magamra koncentrálhattam tegnap. Fényképész antitalentum vagyok, egyelőre az általam készített képeket teszem fel, remélem ez is vonzó. Egy napos, nem túl fárasztó kirándulás, ajánlom nagyobbacska gyerekkel is. Az első kép Fraknó várából készült, a repülő madár "véletlenül " került a képre. Kb. két óra alatt jártuk be a várat, 'történelem' szaga volt mindennek. Örülök, hogy az Esterházy vagyon egy részét láthattam még addig, amíg egyben van. Egy kis ajánló ITT található.

Gyönyörű alpesi táj, jó levegővel, a zöld ezernyi árnyalatával, hófödte csúcsokkal, hihetetlenül gyönyörű kilátással. Nem mentünk fel a Schneeberg tetejére, mert a fogaskerekű marha drága, így csak a libegőt vettük igénybe, kb. 1000 méterre vitt fel. Mindenhová odaképzeltem a havat, vissza kellene ide jönni síelni is!
Le is a libegővel jöttünk, s utána megnéztük a losenheimi vízesést is. A falmászókat órákig elnéztem volna arról álmodozva, hogy ott csüngök én is a vízesés tetején. Sürgősen le kellene küzdenem a tériszonyomat!

Még egy rövid séta Puchbergben és egy óra múlva már a határon is voltunk. Bár évek óta a "fedezd fel Magyarországot" jegyében tervezzük a nyarat, gyönyörű az alsó-ausztriai hegyvidék, kár lett volna kihagynom.

2009. június 10., szerda

Szülésfelkészítő tanfolyam

Az Élet-Jel Egyesület szülésfelkészítő kurzust hirdet július 6-i kezdéssel. Az Egyesületről, a tanfolyamról, a jelentkezésről itt találsz információt. A tanfolyamot szervezi és tartja: Auxner Beatrix. Jelentkezni a 20-428-6747 telefonszámon lehet.

Július 6.
Anatómia és várandósság
Szülés megindulása és a hormonok szerepe
Nyújtógyakorlat, medencealap, teljes hasi és aktív hasi légzés gyakorlása

Július 13.
Kitolási szak, kitolási technikák, lepényi szak
Hogyan segítsük a vajúdást? (olajok, masszázs, homeopatia, gyógynövények)
Félelem, fájdalom, elengedés
Kontrakciót követő légzés, "püffögő"légzés gyakorlása

Július 20.
Beavatkozások, WHO ajánlás
Holisztikus és technokrata szülés összehasonlítása.
Alternatív lehetőségek
Légzőgyakorlatok ismétlése, relaxáció

Július 22.
Szülési terv - mint lehetőség
Gyermekágy
Szoptatás - nyak, váll masszázs
Filmvetítés

Helyszín: Győr, Lázár Vilmos u. 28/b


A foglalkozások 16.30h - 20.00h-ig tartanak


Figyelem! Holnap, június 11-én is indul ugyanezen tematikájú tanfolyam, csatlakozhatsz!

2009. június 7., vasárnap

Lemondanék a választójogomról

Betegség mellett munka, rohanás, feladatok, az elmúlt egy-két hét kivette egy kicsit az erőmet. Amennyit csak bírtam, pihentem most, kötöttem, olvastam. Ernest Jones Freud életrajzát olvasom - a rövidített 700 oldalas változatot:) Állítólag a XX. század szellemi életére a marxizmus mellett ő volt a legnagyobb hatással. Én sokszor úgy gondolok rá, mint egy szociológusra, eszembe sem jut, hogy ő valójában orvos volt. Valamennyit mindenki tud róla, legalább is az álomelméletét vagy a gyermeki szexualitással kapcsolatos nézeteit illeti, és inkább jobb ha nem megyünk bele a vallással kapcsolatos megállapításaiba - márminthogy az egyfajta neurózis. Jellemző az olvasási technikámra, hogy olyan dolgok gondolkodtatnak el, mint az, hogy 1895-ben beszerelték nála a telefont....Nekünk 90 év múlva sem volt. Vagy az, hogy 40-50-akárhány évig bérelte házát Bécsben! Nem tudom, miért van szükségünk saját otthonra, mi magyarok miért érezzük magunkat nagyobb biztonságban így, hogy milliomosok vagyunk (van egy házunk vagy lakásunk), csak éppen a vagyonunk holt, semmiképpen sem likvid. Bár azt is nehéz megélni itt, hogy nem az államtól, hanem magánszemélytől bérelnék otthont, állandó készenlétben, hogy mikor dob ki, vagy mikor emel árat. Na jól elkanyarodtam...
Hogy a munkás hétköznapjaimra is asszociáljak, Freud gondolatai a nőkről:
"Gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy a háztartás vezetése, a gyermekszülés és a nevelés teljes embert követel, és szinte kizárt mindennemű pénzkereset, még ha a leegyszerűsített háztartás következtében a háziasszony mentesül is a portörlés, takarítás, főzés munkája alól...
...Valóban halva született ötlet, hogy a nőket bevessük a létfenntartásért folytatott küzdelembe, pontosan úgy mint a férfiakat."
Ha tudta volna.....mennyi munkát ad a pszichoanalitikusoknak, hogya nagy stressztől azt se tudjuk (néha igencsak szó szerint értve) fiuk vagyunk-e vagy lányok. És ahogy mondani szoktam: a francba Klara Zetkinnel! Éljen Freud!

És én most a választójogomról is lemondanék, csakhogy itthon maradhassak!

2009. június 2., kedd

Rakott túrós palacsinta

Tudom nem nagy ügy palacsintát sütni, de erre büszke vagyok most. Egyrészt finom, szép, másrészt fiam volt a kukta és lázas voltam, ez utóbbiak eléggé lefárasztottak:)


A töltelék:
50 dkg túró (Cserpes - tényleg igazi túró!)
2 tojás sárgája 3 evőkanálnyi margarinnal és 10 dkg cukorral, citromhéjjal kikeverve
2 tojás fehérje habbá verve
5 dkg mazsola rumba áztatva

A tölteléknek valókat összekeverjük, megkenjük vele a palacsintákat. Teljesen, nemcsak egy csíkban:) Majd kettévágjuk őket és úgy helyezzük egy kivajazott, lapos tűzállótálba, hogy a vágott felük felfelé álljon. Ezután 1 tojást, 1 dl tejet, 1 vaníliás cukrot és két lapos evőkanál cukrot összekeverünk és leöntjük vele a palacsintákat. Ezután kerül a tál az előmelegített sütőbe 20-25 percre. Tálalás előtt mehet a tetejére egy kis porcukor a látvány kedvéért. Kb. 20 palacsintát töltöttünk meg, szerintem ez 6 személyes adag volt

2009. június 1., hétfő

Szülésdal - Palya Bea

Szeretem Palya Bea hangját. Ez a szülésdal paródikus kissé, és nemcsak ami a klippet illeti. A szöveghez hasonló nyilatkozatokat is biztos hallottatok, láttatok már. Csak valahogy az nem marad meg...ugye? De az is biztos, hogy Archimédész törvényét mindenki el tudja mondani. S hogy miért? Mert énekelve tanultuk meg, rögződött örökre. Talán ennek a dalnak is az az értelme, hogy rögzítsen bizonyos törvényszerűséget az agyunkban. Mosoly, kedvesség, báj és gyönyörű hang , egy szülészorvos statiszta - de remélem senki nem gondolja, hogy viccel. Nem tudom, kiből milyen hatást vált ki, nekem tetszik: